Styl.fm
Podobne tematy
Kategorie pytań

Elunia_K 2013-08-19 o godz. 09:36, odsłony: 31294 0

Dieta South Beach- opinie, działanie, skuteczność

Witajcie!Czy jest ktos kto stosuje ta dietkę? jeśli tak to proszę o opinie :) Ja zastanawiam sie nad wprowadzeniem jej do codziennego zycia,ale chciałabym poznań wasza opinie na jej temat :)

Odpowiedzi (110) Kategoria: Zdrowie :: Odchudzamy się Ostatnia odpowiedź: 2013-11-01, 07:58:52 Tagi: ,

Najnowsze / Najstarsze

Gość 0

2013-08-19 o godz. 10:36

a co to?

ale po co masz wprowadzać ją?- jak widzę na pasku - brakuje Ci tylko 1 kg do wymarzonej wagi...

Elunia_K 0

2013-08-19 o godz. 12:45

Livio dieta South Beach to styl jedzenia :) dlatego,a ja mam straszne skoki cuktu i potrafie nagle mieć taką ochote na wszelkiego rodzaju słodkości,że to nie porozumienie :( tutaj nie chodzi o chudniecie tylko o sposób jedzenia

Gość 0

2013-08-19 o godz. 13:20

Bylam na diecie SB przez jakis czas ale niestety okazalo sie ze poki co nie moge jej laczyc z lekami ktore biore, bo mi cukier za bardzo spada... ale mysle zeby ja wlaczyc gdzies tak w czerwcu.
Przede wszystkim dieta ta dzieli sie na 3 etapy:

Etap I: eliminacja insulinooprnosci:

Trwa 2 tygodnie tylko gdyz jest bardzo monotonna.
Je sie 5 posilkow dziennie, do syta (czyli porcja ma byc taka zeby poczuc ze jest sie najedzonym.

Sniadanie - jajecznica, lub omlet z 2 jaj (omlet moze byc z papryka, pomidorem i niskotluszcowym serem zoltym; szparagami, pieczarkami), do tego szkalnka soku pomidorowego (to bylo dla mnie bardzo trudne )

Przekaska- trojkacic odtluszconego serka topionego krowka smieszka, albo paluszek odtluszczonej mozzarelli (zoltej)

Lunch: salatka grecka, nicejska, szefa kuchni, cesarska (oczywiscie bez chlebka :( )

przekaska: pol szklanki serka wiejskiego 3% z pol szklanki pomidorwo i ogorkow lub male capreze (mozarella i pomidor skropiony oliwa i octem balsamicznym) lub humus z surowymi warzywami lub roladki z szynki (plaster szynki zawiniety w lisc salaty a w srodku paseczek papryki, do tego majonez)

Obiad/kolacja:
1)Pieczona piers kurczaka, baklazan z papryka upieczony w pireksie w oliwie, salata mieszana,
2) losos z rusztu, szparagi na parze, salata mieszana,
3) piers z kurczaka usmazona razem z szalotkami (zalewamy pol szklanki bulionu i dusimy, do tego brokuly, popmidory opiekane w piekarniku i puree SB z kalafiora (kalafior ugotowany miksujemy z lyzeczka margaryny i odrobina mleka)

ogolnie obiad to kawalek chudego miesa (kurczak najlepiej lub poledwica) lub ryba, do tego salata mieszana + warzywa gotowane

oprocz tego mozna jeszcze sobie pozwolic na desre (!!) w postaci pol szkalnki serka ricotta z olejkiem migdalowym i slodzikiem ale ja juz tego nie jadlam.

Oczywiscie herbata, kawa ale bez cukru.
W ciagu dnia mozna zjesc do ok 20 orzeszkow ziemnych lub innych nieprazonych i niesolonych
Pic duuzo wody
Zadnego alkoholu, zadnych owocow, jogurtow, pieczywa, makarownow, ryzu. Glownie mieso i warzywa.

Po 2 tygodniach waga spada od 2-6 kg,
pOtem etap II - powoli wporowadz asie produkty o wyzszym indeksie glikemicznym. Na sniadanie oprocz omletu mozna zjesc pol grejfruta, lub 2-3 truskawki. Zamiast omletu mozna zjesc owsianke, wypic koktajl owocowy z jogurt, bez cukru), jajo na twardo, pelnoziarnista kromke pieczywa np:

Pol grejfruta, jajko ( w dowolnej postaci), kromka chleba, dzem niskoslodzony, herbata, kawa

przekaski raczej pozostaj te same, mozne tez byc dodatkowo jajko na twardo lub kubeczek jogurtu bez cukru

Lunch - znow salatki,

przekaska popoludniowa: gruszka/jablko + trojkacik serka , lub ktoras z tych z I fazy

obiad: formula zostaje ta sama - mieso + warzywa

na deser _ truskawki maczane w roztopionej gorzkiej czekoladzie, serek ricotta, , gruszka, pieczone jablko

Te faze stosuje sie tak dlugo jak sie chce az do uzyskania takiej wagi jaka chcemy (chudnie sie ok 0,5-1,5 kg na tydzien)

Faza 3 to juz styl zycia : wolno jesc juz wlasciwie wszystko, ale z umiarem; tzn nadal najl;epiej trzymac sie wytycznych z pierwszych dwoch faz, jesc mieso z warzywami. Po obu tych fazach jednak sklad chemiczny naszej krwi jest zmieniony i nie mamy az takiego zapotrzebowania na cukier. Jestesmy syci juz przy 3-4 posilkach dziennie.
Nalezy pilnowac ktore produkty maja wysoki indeks glikemiczny i ich unikac. Kiedy jednak mamy ochote na ciasto czekoladowe nie rezygnowac z niego, ale zamiast caleko kawalka zjesc 2 -3 "gryzy"

Ogolnie nie jest latwo, zwlaszca jak sie kocha slodkie tak jak ja np... ale moja mama jest z powodzeniem na tej diecie juz ponad miesiac i schudla ponad 6 kg, co jej sie juz dlugo nie udawalo. Wyglada swietnie, czuje sie swietnie i poleca...

Gość 0

2013-08-19 o godz. 13:39

hmm dieta nie wygląda strasznie... :D

Elu - ja tez mam duże skoki cukru / jak przy cukrzycy, tlyko na innym tle/ - właśnei wciełam całą tabliczkę czekoplady i wiem że przy takich spadkach cukier czasem trzeba "doładować" bo zaszkodzi się organizmowi - a ja jeszcze się potłucze mdlejąc, więc jak masz też takie problemy to mimo wszystko nie powinnaś rezygnować z cukrów.

Gość 0

2013-08-19 o godz. 13:50

No bo wlasnie spadek gwaltowny cukru to niestety efekt jedzenia produktow z wysokim indeksem glikemicznym. Najpierw bardzo wzrasta, a potem gwatownie spada i to jest odczuwalne. I ta dieta to eliminuje przy czym nie jets niebezpieczna wiec spokojnie mozna ja stosowac a nawet trzeba jesli problem z insulinoopronoscia wystepuje.

Gość 0

2013-08-19 o godz. 14:02

u mnie jest to na tle nerwowym - te spadki,
czasem wacha się - bo jak mówisz Kiki - raz się je a raz nie
ale czasem jest to właściwość organizmu....

sądze że dla mnie taka dieta mogłaby być ryzykowna... niby mogłabym zamiast czekolady wpałaszować 10 jabłek, no ale....

Elunia_K 0

2013-08-20 o godz. 10:13

ja narazie do świat staram się być na SB :)
Kiki dzieki za pomoc :) mnie denerwuje to,że ja nie moge nic a nic słodyczy,bo 1 kosta czekolady pociaga za soba odrazu cała tabliczkę :( mam wtedy takie dziwne uczucie,że musze wpałaszować wszystko co słodkie :( i chce sie tego pozbyć,bo wiem,że zaraz jo-jo gwarantowane u mnie :(

Gość 0

2013-08-20 o godz. 13:29

Elunia ja i tak cie podziwiam... 10 kg w dol :o 8) super!!!! Kurcze ja mam to samo jak juz zaczne to skonczyc nie moge... a najgorsze jest to ze kiedys kompletnie nie przeszkadzalo jadlam i jadlam i nic nie przybywalo, a po tych cholernych hormonach to jestem taka napompowana :(

Elunia_K 0

2013-08-20 o godz. 13:43

mam to samo. Jak brałam tabletki anty to waga +10kg w 3 miesiace i tak teraz szybko chudne i tyje :( a teraz chociaż duzo schudłam i jestem szczupła to chce sobie wyrobic mięsnie i przyzwyczaić organizm do nowej wagi :) a do tego lekarz jakims nowym lekiem z hormonami zaczął mnie faszerować na te moje długie cykle :(

Gość 0

2013-08-20 o godz. 14:04

To jest wlasnie najgorsze - leki, zwlaszca hormony :( ja teraz biore lek po ktorym powinnam chudnac a nie chudne wszyscy na tym chudna tylko ja jedna nie

Elunia_K 0

2013-08-20 o godz. 15:55

no to naprawde dziwne
a ketchup można na SB

Gość 0

2013-09-08 o godz. 16:01

Jestem na diecie SB od soboty ... i już mam dość ... oliwa z oliwek jakoś nie może mi przejść przez gardło ... czy można ją innym olejem zastąpić?
A jeśli chodzi o ketchup na SB to raczej nie powino się go spożywać .. jest doprawiany cukrem ...(wyczytałam w kniszce Arthura Agatsona - "Dieta south beach" ) I bardzo źle się czuje na tej diecie ... może dlatego że biore metformax ... heh ... kiki26 jesteś dobrze zorientowana w tych sprawach .... :D ... wiesz czy można taką dietę stosować przy metformaxie?

Pozdrawiam ...

Gość 0

2013-09-08 o godz. 18:21

...

Gość 0

2013-09-11 o godz. 12:51

wszystko zależy od wzrostu i wieku :D

Jokan 0

2013-09-12 o godz. 16:30

dieta SB, to prawie to samo co Metoda Montignac (tak gdzies czytalam:).

Elunia, ketchupu nie wolno, bo zawiera m.in cukier i inne swinstwa chemiczne;-) [dokladnie to ci nie powiem, zalezy od skladu]

Elunia_K 0

2013-09-13 o godz. 07:26

tak to są bardzo podobne metody :)

Anita_S 0

2013-10-05 o godz. 10:50

Hmm, a czy ktoś może się natknął w Internecie na jakieś przepisy dotyczące tej diety, bo tak myślę, żeby na nią przejść :) Tylko troszkę wydaje się być kosztowna.

Anita_S 0

2013-10-05 o godz. 11:12

Już znalazłam :)

Może się komuś przyda

http://dietaplazpoludnia.ilonka.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Anita_S 0

2013-10-05 o godz. 11:59

I jeszcze to:

http://free4web.pl/3/0,104875,default.html;jsessionid=B49273843966D690F6149FAE

Elunia_K 0

2013-10-05 o godz. 12:17

:D