Styl.fm
Podobne tematy
Kategorie pytań

Alma_ 2013-09-22 o godz. 12:18, odsłony: 75569 0

Spirala antykoncepcyjna Mirena - opinie, działanie, skuteczność

Chciałabym poznac Wasze opinie, doświadczenia związane z ta właśnie metodą antykoncepcyjną - spiralą hormonalną. Jakie sa przeciwskazania, skutki uboczne, koszt, itp.?Zastanawiam się nad jej założeniem, bo mam dość zazywania pigłek - pomóżcie mi zdecydować :)

Odpowiedzi (37) Kategoria: Miłość i seks :: Antykoncepcja Ostatnia odpowiedź: 2017-05-20, 08:44:58 Tagi: , ,

Najnowsze / Najstarsze

Adamowa 0

2013-11-08 o godz. 17:32

Dzięki, Zireael, ale nie zamierzam kiedykolwiek robić sobie takiej przerwy (nawet lekarze są podzieleni w kwestii tego robienia sobie przerw co jakiś czas od hormonów) :D No, chyba, że w końcu - tak jak w większości krajów UE - będzie można na legalu sobie podwiązać to i owo... 8)

zireael 0

2013-11-08 o godz. 17:35

Na to możemy czekać a czekać, bo jak nawet Postinor jest złem, to co dopiero podwiązanie... tak zaproponowałam, w każdym razie najlepiej będzie wiedział twój ginekolog, czy wkładka czy też zastrzyki są lepsze. Pozdrawiam.

Gość 0

2013-11-08 o godz. 17:37

OT:Adamowa w Twoim mieście to ja bym nie wierzyła ginekologom, duża część z nich ma wiedzę z przed 15 lat, bo nie chce im się uczyć, ja bym skonsultowała z innym

Adamowa 0

2013-11-08 o godz. 17:38

Może i duża część, Silenco, ale nie wszyscy - jedna babeczka i jedne facet są moim zdaniem większymi profesjonalistami, na bieżąco w swoim fachu, bardziej niż kilka ginek, do których chadzałam w Szczecinie przez kilka lat ;) Jedno, co wiem, to że ginka z przychodni wojskowej na pewno się do kompetentnych nie zalicza... lol

Gość 0

2013-11-08 o godz. 17:40

Ja na większości się zawiodłam i dlatego pół mojej ciąży prowadził jeden a pół ten do którego nadal chodzę... gin z wojskowej, ginki nie znam

AgusiaG 0

2013-11-08 o godz. 17:43

Ja kiedy poszłam na pierwszą wizytę do mojego ginekologa po porodzie zapytała jaką metodę antykoncepcji będę używać ja zapytałam co by mi doradziła i powiedziała,że właśnie spiralę (ponieważ już rodziłam),albo pigułki ale do nich nie byłam przekonana bo już kiedyś brałam a chciałam coś o czym nie będę musiała cały czas pamiętać.Przedstawiła mi zalety i wady spirali m.in.że mogą występować przynajmniej na początku bolesne i dość "krwawe"miesiączki i ból w podbrzuszu.Prawie miesiąc zastanawialiśmy się z mężem ale w końcu zdecydowaliśmy się na tą metodę.Pół roku po założeniu miałam przyjść na usg kontrolne wyszło wszystko w porządku :D .W grudniu minie rok od założenia i jestem bardzo zadowolona z tej metody :D .Żadnych skutków ubocznych nie było.Chociaż wiadomo,że każdy organizm jest inny.Ja za spiralę i założenie zapłaciłam chyba ok.500zł(na 5 lat) także ten aspekt też był opłacalny.Nie byłam zwolenniczką spirali ale teraz z perspektywy czasu jestem bardzo zadowolona i polecam.

Gość 0

2013-11-08 o godz. 17:45

Mnie zastanawia czy zalozenie takiej wkladki jest bolesne???

ludolfina 0

2013-11-08 o godz. 17:46

Sama nosiłam wkładkę domaciczną przez 5 lat. Więcej minusów niż plusów.
Plusy:
-nie trzeba być systematyczną, tak jak w przypadku zażywania hormonów
-niski koszt założenia ok 200zł wraz z wizytą (8 lat temu)
-bezbolesne usunięcie
Minusy:
-ból przy zakładaniu (jeszcze wtedy nie rodziłam)
-częste bóle w podbrzuszu
-dyskomfort kobiety podczas stosunku (zwłaszcza podczas orgazmu)
-często powracające zapalenia pochwy
-możliwość wystąpienia nadżerki.

Marta Wierzchowska 0

2013-11-08 o godz. 17:49

moge Wam cos powiedziec na temat Mireny,mam dwojke dzieci. Mirene mam ja juz od pieciu lat i w czerwcu bede musiala ja wymienic,jestem pod stala kontrola lekarska,nic sie nie dzieje i miesiaczek ZERO :) ,bole wcale nie takie straszne(mniejsze niz przy normalnej miesiaczce) :) .
Polecam

magento 0

2015-12-01 o godz. 23:50

odświeżam temat. będę zmieniać metodę antykoncepcji i gin daje mi dwa warianty, nie wiem który lepszy, bo jak do tej pory miałam tylko tabletki. jakieś doświadczenia z wkładką hormonalną może?

 

Annuszka 0

2016-02-27 o godz. 15:13

@magento: Owszem. Stosuję wkładki od ponad 5lat. Od 10 miesiecy mam Levosert. Dla mnie najlepsza długoterminowa metoda antykoncpecji.

 

Annuszka 0

2016-02-27 o godz. 15:14

@magento: Owszem. Stosuję wkładki od ponad 5lat. Od 10 miesiecy mam Levosert. Dla mnie najlepsza długoterminowa metoda antykoncpecji.

Arabika 0

2016-03-16 o godz. 14:57

Bardzo się obawiam tej spirali, to ponoć permanentny stan zapalny w macicy? Jakoś nie wierzę, że to jest normalne i nie wpływa na nasze zdrowie. Do tego jeśli bym chciała brać preparat na wzrost libido typu prolibid, który zwiększa ukrwienie narządów płciowych, to nie wiem czy to ze sobą nie koliduje? Słowem nie jestem przekonana do spirali...

 

Annuszka 0

2016-04-14 o godz. 21:24

@Arabika: Spirala owszem, ale wkładka z hormonami nie powoduje takiego ciągłego stanu zapalnego - nie jest zbudowana z miedzy czy srebra, a tworzywa obojetnego dla naszego ciała - przynajmniej moja - levosert.

ovicula 0

2016-11-16 o godz. 13:30

Levosert uratował mnie od obfitych krwawień, teraz już prawie nic nie mam, dla mnie to super metoda i święty spokój na trzy lata

Nikolenka 0

2017-03-06 o godz. 14:40

Mam Mirene 3 rok i jest super!

kamss 0

2017-05-20 o godz. 08:44

Też mam od niedawna levosert i już teraz śmiało mogę powiedzieć że jest super, zwłaszcza te dziewczyny które wcześniej brały tabletki go docenią, bo nie trzeba o tabletkach stale myśleć :)